Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z dynią i batatem na parze
Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuję przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię. Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany i podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą i pieprzem. Na rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką. Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję. Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut. Z roladek przed podaniem zdejmuję nitkę. Posypuję natką.
Sos:
Ogórek ścieram na tarce jarzynowej, posypuję solą, pieprzem, cukrem i odstawiam na 30 minut. Ogórka przekładam na sitko i odsączam z wody. Do ogórka dodaję przyprawę do sosu, jogurt, bazylię i oliwę z oliwek.