Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Puszek" siostry Anastazji

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka tortowa 0.5 szklanki
mąka ziemniaczna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Chrupka migdałowa:

migdały w płatkach 15 dag
mleko 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier 7.5 dag
masło lub margaryna 7.5 dag

Krem jasny:

bita śmietana w proszku 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 3 łyżki
mleko 200 mililitrów

Krem ciemny:

bita śmietana w proszku 1 sztuka
mleko 200 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda gorąca 3 łyżki
kakao 2 łyżki

Dodatkowo:

gorzka czekolada 5 dag
biszkopty okrągłe 20 sztuk
masa kajmakowa 1 puszka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków. Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %. Proszek małe łyżeczki. Kakao kopiaste łyżki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Puszek" siostry Anastazji

1. Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.

2. Chrupka migdałowa:

Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.

3. Masa śmietankowa jasna:

Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.

4. Masa śmietankowa ciemna:

Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.

5. Dekoracja i chłodzenie:

Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 05.04.2023 22:15
Czy ta chrupka migdałowa jest twarda, bo pisze Pani że źle się kroiło
gusia1000 30.07.2020 19:35
Dobre to jest. Glos oddany.
Basiliana 04.01.2019 22:29
Ciasto wygląda pięknie, te różnorodne struktury bardzo ładnie się łączą. Szczególnie interesująca jest dla mnie chrupka migdałowa.
Babeczka35 05.01.2019 18:56
Polecam zrobić to ciasto, bo jest pyszne, a chrupka migdałowa jest wyjątkowa :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 23:26
Pychotka;)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:43
Ciasto kuszące ,mimo że jestem po obfitym śniadaniu porywam kawałek.;)
Babeczka35 02.01.2019 21:19
Proszę bardzo, częstuj się :)
bietka 02.01.2019 10:40
Ale smakowicie wygląda :)
Babeczka35 02.01.2019 21:20
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak