Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami

Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami. propozycja na kolację lub przekąskę. 

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    150 gram
  • szpinak

    250 gram
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    1/2 słoika
  • ser feta

    200 gram
  • oliwki zielone

    5 łyżek
  • oliwki czarne

    5 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek suszony

    1 ząbek
  • starta gałka muszkatołowa

  • Pikantny sos czosnkowy tzatziki

Do smaku:

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże liście szpinaku. Dusić około 2-3 minut, dodając pieprz i gałkę muszkatołową do momentu, aż szpinak zwiędnie i zmięknie. Gotowy posiekać. Ser feta pokroić w kostkę, pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w paski, a oliwki w plasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodając rozmącone jajka i sól morską do smaku. Tortownicę wysmarować masłem. Każdy płat ciasta filo układać w tortownicy tak, aby jego część wystawała za obręcz. Następnie na dno wyłożyć przygotowany farsz, przykryć go wystającymi kawałkami ciasta oraz wedle potrzeby nowymi płatami, aby całość nadzienia była pod przykryciem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż wierzch będzie złocisty. Gotowy grecki quiche podawać z pikantnym sosem czosnkowym tzatziki.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

16.12.2018 14:36
Apetyczne ciasto : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat