Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z cytrynowym serkiem i łososiem
Szpinak rozmrażamy, przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy masło, sól i czarny świeżo mielony pieprz oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Dusimy do chwili odparowania wody i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Wystudzony szpinak przekładamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną silpatem. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone pod roladę ciasto studzimy, następnie smarujemy cytrynowym serkiem, na którym układamy plastry łososia. Łososia oprószamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Całość ścisło zawijamy w rulon, a następnie pakujemy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin. Roladę podajemy pokrojoną na plastry, skropioną sokiem z cytryny.