Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym

Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smażony polski karp z płatkami migdałowymi w sosie słodko-kwaśnym to świetna alternatywa dla karpia w tradycyjnej panierce. Płatki migdałowe są zdecydowanie zdrowsze a sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się ze smażoną rybą.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp odgłowiony

    1 kilogram
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • płatki migdałowe

    100 gram
  • mąka pszenna

    50 gram
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler nieduży

    1 sztuka
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1/2
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • passata pomidorowa

    300 mililitrów
  • musztarda kremska

    3 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • papryka słodka mielona

Do smaku:

  • pieprz ziołowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Karpia umyć, oczywiści i wypatroszyć ze skórki nożem: ściągnąć muł, łuski i odciąć płetwy. Oczyszczoną i umytą tuszę pokroić na dzwonka o szerokości ok. 3 cm. Każdą część posypać Przyprawą do potraw Kucharek. Do miseczki rozbić jajka i dodać szczyptę pieprzu. Na talerzach kolejno rozsypać mąkę i migdały. Panierować dzwonka – najpierw obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach migdałowych. Rozgrzać patelnię i każdą porcję smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Tak przygotowanego karpia podawać np. z masłem ziołowym lub  sosem warzywnym.

Sos:

Marchewki, pietruszki i seler umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę. Do rozgrzanego rondelka wrzucić czosnek, cebulę i resztę warzyw i dusić ok. 3 minuty. Dodać passatę pomidorową i przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem pudrem oraz słodką papryką. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać do sosu musztardę. Wymieszać i chwilę pozostawić na ogniu. Podawać z chrupiącymi filetami karpia.

 

Kucharek radzi:

1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.

2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając rybę Przyprawą do potraw Kucharek.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Jak dla mnie pychota : )

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Fajny przepis , w płatkach migdałów jeszcze nie jadłam karpia musi być pyszny.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat