Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to doskonałe uzupełnienie wigilijnej kolacji. Ten przepis pomoże Ci przygotować porcję pierogów, która doskonale dopełni pozostałe, tradycyjne, polskie dania na wigilijnym stole.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • sól morska

    szczypta

Farsz:

  • kapusta kiszona

    600 gram
  • grzyby suszone

    100 gram
  • śliwki suszone

    garść
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę umyć, pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodając suszone grzyby, śliwki i przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając farsz. Przygotować ciasto – mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, sól, wodę i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i gładkie. Na stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać z niego okrągłe kawałki. Na środek każdego nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić brzegi. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucamy przygotowane pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i wyłożyć na półmisek. Pierogi podawać okraszone zeszkloną cebulką.

 

Kucharek radzi:

1. Sekretem pierogów jest miękkie ciasto. Trzeba je energicznie ugniatać i koniecznie dodać do niego bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody, dzięki czemu będzie sprężyste i bardzo smaczne.

2. Bardzo ważna jest grubość ciasta – trzeba je cienko wałkować, bo pierogi powinny być delikatne, a ciasto to tylko dodatek do farszu.

3. Aby ugotowane pierogi nie sklejały się, do wody podczas gotowania można dodać olej.

4. Ważnym dodatkiem jest cebula, którą w domowej kuchni zawsze należy najpierw zeszklić.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.12.2018 20:04
U nas równiez pierogi z kapusta muszą być obowiązkowo na wigilijnym stole : )

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 13:10
O takie pierożki tak ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat