Świąteczny karp w galarecie

Świąteczny karp w galarecie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Karp w galarecie to jedna z ulubionych form przyrządzenia tej kojarzonej ze Świętami Bożego Narodzenia ryby. Świąteczny karp w galarecie z pewnością znajdzie miejsce na wielu polskich stołach podczas nadchodzących Świąt. Oto przepis, który pozwoli przygotować tą tradycyjną rybę nawet mniej wprawionym amatorom polskiej kuchni.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    1,3 kilograma
  • marchewka

    12 dag
  • pietruszka

    7 dag
  • biała część pora

    3 dag
  • cebula

    10 dag
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 ziaren
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
  • liść laurowy

    2 liście
  • jajko

    1 sztuka
  • zielony groszek

    2 łyżki
  • gałązki pietruszki

    kilka
  • cytryna

    6 plastrów
  • żelatyna

    3 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżeczki
  • cukier

  • sól morska

Do smaku:

  • chrzan tarty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć głowę  i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć głowę i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min. Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić. Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z tartym chrzanem.

 

Kucharek radzi:

1. Aby uzyskać idealnie klarowną galaretę do wywaru należy dodać mocno roztrzepane białko z jajka i ocet po czym energicznie mieszać aż do zagotowania. Następnie wywar należy dokładnie przefiltrować przez kilka warstw gazy lub papierowy filtr.

2. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie.

3. Przyprawa do potraw Kucharek doda naszemu karpiowi wyrazistości.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.12.2018 13:40
Na pewno bardzo smaczny :)

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 12:58
Bardzo ciekawe informacje,a świąteczny karp w galarecie wygląda obłędnie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat