Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z wołowiną i grzybami

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;)

Składniki:

Gołąbki z wołowiną:

liście kapusty 12 sztuk
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
mięso mielone wołowe 300 gramów
grzyby leśne 200 gramów
ryż 1 szklanka
sól 1 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczki
masło 82% 1 łyżka
woda 3 szklanki
przyprawa do zup 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z wołowiną i grzybami

Ziarna ryżu przepłukać parę razy w zimnej wodzie i ugotować w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odstawić, aby ryż całkiem wchłonął wodę i ostygł.
Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić.

Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, sporą ilością pieprzu ziołowego, prawdziwego oraz papryką słodką.

Z każdego liścia ściąć nożem twardsze zgrubienia i nakładać porcję farszu. Założyć część liścia na mięso, później boki i zwijać w rulonik jak najciaśniej. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pustego liścia i układać na nim zawinięte gołąbki.

Przykryć wierzch liśćmi kapusty, całość zalać 1 szklanką wody, skropić przyprawą do zup. Można też na wierzch dołożyć parę plasterków masła lub smalcu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C. Piec około 1,5 godziny, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego :)

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 04.12.2018 05:51
Bardzo fajne :)
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:55
Ale mi narobiłaś smaka z tak pysznymi gołąbkami.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak