Gołąbki z wołowiną i grzybami

Gołąbki z wołowiną i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki z wołowiną:

  • liście kapusty

    12 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • mięso mielone wołowe

    300 gramów
  • grzyby leśne

    200 gramów
  • ryż

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczki
  • pieprz ziołowy Prymat

    1 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • woda

    3 szklanki
  • przyprawa do zup

    1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziarna ryżu przepłukać parę razy w zimnej wodzie i ugotować w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odstawić, aby ryż całkiem wchłonął wodę i ostygł.
Liście kapusty wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić.

Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, sporą ilością pieprzu ziołowego, prawdziwego oraz papryką słodką.

Z każdego liścia ściąć nożem twardsze zgrubienia i nakładać porcję farszu. Założyć część liścia na mięso, później boki i zwijać w rulonik jak najciaśniej. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pustego liścia i układać na nim zawinięte gołąbki.

Przykryć wierzch liśćmi kapusty, całość zalać 1 szklanką wody, skropić przyprawą do zup. Można też na wierzch dołożyć parę plasterków masła lub smalcu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C. Piec około 1,5 godziny, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego :)

 

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

2 tygodnie temu
Bardzo fajne :)

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Ale mi narobiłaś smaka z tak pysznymi gołąbkami.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat