Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem to prawdziwy festiwal smaków, struktur i kolorów! W tej sałatce warstwy tworzone są przez różnorodne składniki, które wspaniale komponują się ze sobą jako całość. Sposób i kolejność ułożenia składników zależy jedynie od Was, ale warto zacząć od różyczek brokuła, jako najcięższego składnika ze wszystkich wchodzących w skład sałatki. Następnie idzie już z górki i sałatkę wielowarstwową z tuńczykiem możecie piętrzyć według Waszych preferencji.
1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.
4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.