Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem

5.0
(107)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera to propozycja, którą pokochacie. W mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
kukurydza konserwowa 1 puszka
brokuły 1 sztuka
jajko 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
szczypior 0.5 pęczka
żółty wędzony ser 140 gramów
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem to prawdziwy festiwal smaków, struktur i kolorów! W tej sałatce warstwy tworzone są przez różnorodne składniki, które wspaniale komponują się ze sobą jako całość. Sposób i kolejność ułożenia składników zależy jedynie od Was, ale warto zacząć od różyczek brokuła, jako najcięższego składnika ze wszystkich wchodzących w skład sałatki. Następnie idzie już z górki i sałatkę wielowarstwową z tuńczykiem możecie piętrzyć według Waszych preferencji. 

1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.

2. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.

4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wielowarstwowa sałatka z tuńczykiem to imponująco wyglądająca propozycja na lunch do pracy czy przekąska na spotkanie ze znajomymi. Jeśli chcecie przygotować tylko jedną jej porcję, wielowarstwową sałatkę z tuńczykiem możecie przygotować w słoiku, szczelnie zakręcić i zabrać ze sobą do pracy. Taka sałatka daje możliwość eksperymentowania z różnorodnymi dodatkami, np. awokado, ogórki, ciecierzyca itd. Niezależnie od tego jaką kolejność ułożenia warstw wybierzecie, możecie mieć pewność, że sałatka zachwyci swoim wyglądem wszystkich!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.11.2018 14:55
Pięknie się prezentuje :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 10:53
Pyszna i kusząca sałatka warstwowa,bardzo lubiana.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak