Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placuszki z dodatkiem budyniu i mąki są bardzo pyszne, delikatne, mają chrupiącą skórkę, pierwszy raz ale nie ostatni zrobione, można różne smaki budyniu dodawać i różne owoce. SMACZNEGO!!!

Składniki:

jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka tortowa 1.5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
mleko 3,2% 0.5 litra
jabłka antonówki 3 sztuki
olej rzepakowy 1 litr
cukier puder 1 szklanka

Porada

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem

Przygotowanie:

1
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki.
Krok 1 - Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem foto
2
Obrane jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać.
Krok 2 - Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem foto
3
Na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy a potem na talerz.
Krok 3 - Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem foto
4
Placuszki przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Krok 4 - Budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.11.2018 08:07
Dziękuję, polecam.
bietka 19.11.2018 18:03
Bardzo smaczne placuszki :)
Bożena Matuszczyk 19.11.2018 11:03
Smakowite placuszki, porywam na śniadanko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak