Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

N zupę pomidorową:

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • woda

    2 szklanki
  • marchewka

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    3 sztuki
  • czarne oliwki

    100 gramów
  • makaron grube wstążki

    250 gramów
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka.

Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, ok 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki.

W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową zupę podawać z makaronem. Podawać z kleksem śmietany lub całą zupę
zabielić.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

4 tygodnie temu
Dodanie smażonego bakłażana to ciekawy pomysł. Pomidorowa nabiera zupełnie nowego wyrazu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat