Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą
Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą to wyśmienity deser do kawy. Pierniczkowe nuty i śliwki to duet znany nie od dziś. Do tego czekolada i bita śmietanka. Deser składa się z wartwa pierniczków, masy czekoladowo-śliwkowej, masy śmietanowej oraz musu śliwkowego.
Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji.
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.
Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i nałożyć na warstwę piernikową.
Udekorować deser kawałkiem piernika. Smacznego :)