Przepis i sposób przygotowania na: Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe
Szukacie pomysłów na wykorzystanie nadmiaru śliwek? Przygotujcie tą nutellę ze śliwek. Będzie zimą idealna do kanapek i ciepłego kakao.
Nutellę ze śliwek robi się bardzo prosto, podobnie do powideł, z tą różnicą, że pod koniec gotowania owoców daje się czekoladę lub kakao. Efekt oceńcie sami.
Dodatkowo zachęcam do przeczytania przepisu przed przygotowaniem i uwzględnieniem porad:
- Czekoladę można zastąpić 3 łyżkami kakao.
- Uwaga, jeśli zamierzacie zrobić większą ilość czekośliwki i zamiast kakao chcecie użyć czekolady to pamiętajcie, że może ona wpłynąć na pleśnienie powideł.
Czekolada zawsze powinna być dobrej jakości i z jak najwyższą zawartością kakao.
Umyte śliwki (już bez pestek), pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z grubym dnem oraz kilkoma łyżkami wody. Wsypać cukier.
Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 1 godziny (albo do uzyskania pożądanej konsystencji) na niewielkim ogniu - co jakiś śliwki należy przemieszać, aby się nie przypaliły.
Po tym czasie należy dodać czekoladę uprzednio połamaną na mniejsze kawałki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i podgotować przez kolejne 5 minut.
Czekośliwka jest już gotowa do spożycia i po ostudzeniu należy przechowywać ją w lodówce.
Powidła można też umieścić w słoikach, szczelnie zamknąć, a następnie słoiki umieścić do góry dnem i w taki sposób pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli planujecie zrobić większe zapasy na zimę, to polecam 20 minutową pasteryzację.