Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czekośliwka to pyszny krem, który znany jest również jako śliwkowa "nutella". Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi a kremem czekoladowym. Można ją wyjadać prosto ze słoiczka, ale także świetnie smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy owsianki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 2 średnie słoiczki:

  • śliwki

    1 kilogram
  • cukier

    0.5 szklanki
  • czekolada 80%

    100 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte śliwki (już bez pestek), pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z grubym dnem oraz kilkoma łyżkami wody. Wsypać cukier.

Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 1 godziny (albo do uzyskania pożądanej konsystencji) na niewielkim ogniu - co jakiś śliwki należy przemieszać, aby się nie przypaliły.
Po tym czasie należy dodać czekoladę uprzednio połamaną na mniejsze kawałki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i podgotować przez kolejne 5 minut.

Czekośliwka jest już gotowa do spożycia i po ostudzeniu należy przechowywać ją w lodówce.

Powidła można też umieścić w słoikach, szczelnie zamknąć, a następnie słoiki umieścić do góry dnem i w taki sposób pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Jeśli planujecie zrobić większe zapasy na zimę, to polecam 20 minutową pasteryzację.

Diana Rusiłowicz
- Czekoladę można zastąpić 3 łyżkami kakao. - Uwaga, jeśli zamierzacie zrobić większą ilość czekośliwki i zamiast kakao chcecie użyć czekolady to pamiętajcie, że może ona wpłynąć na pleśnienie powideł. Czekolada zawsze powinna być dobrej jakości i z jak najwyższą zawartością kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat