Doradca Smaku IX: Makaron z indykiem w sosie śmietanowym, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Makaron z indykiem w sosie śmietanowym, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli lubicie makaron tagliatelle w sosie śmietanowym to przepis dla Was! Proste produkty i pyszne danie.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron tagliatelle

    200 gramów
  • mięso mielone z udźca indyka

    300 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory pelati

    300 gramów
  • miód

    1 łyżeczka
  • szpinak świeży

    100 gramów
  • serek śmietankowy

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    4 łyżki
  • parmezan

    30 gramów
  • orzeszki piniowe prażone

    20 gramów
  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów

Do smaku:

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • sól ziołowa

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek rozgniatamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy olej rzepakowy, dodajemy czosnek i cebulę, podgrzewamy aż się delikatnie zeszklą. Dodajemy mięso, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Jak mięso będzie delikatnie podsmażone dodajemy pomidory pelati, dokładnie mieszamy i smażymy razem. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą ziołową, znów mieszamy. Dodajemy serek śmietankowy kremowy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy 2 łyżki sosu i łączymy, by zahartować. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy całość. Danie doprawiamy gałką muszkatołową. Makaron tagliatelle gotujemy al dente z dodatkiem soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.

Danie wykładamy na talerz. Parmezan kroimy w cienkie płaty i układamy na górze. Posypujemy orzechami pinii i listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
To prawda danie pyszne i kuszące jak smakiem tak i wyglądem;)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowite danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat