Torcik serowo-śmietankowy

Torcik serowo-śmietankowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny, rozpływający się w ustach torcik z kremem na bazie twarogu, słodkiej śmietanki i mascarpone. Jest przepyszny, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy:

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1.5 łyżki
  • kakao

    1.5 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • herbata czarna

    0.6 szklanki

Spód ciasteczkowy:

  • ciastka maślane

    200 gramów
  • masło 82%

    90 gramów

Krem:

  • twaróg zmielony

    500 gramów
  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • serka mascarpone

    125 gramów
  • biała czekolada

    50 gramów
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier puder

    0.75 szklanki
  • cukier wanilinowy

    0.5 opakowania
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • woda

    0.3 szklanki

Dekoracja:

  • czekolada mleczna

    25 gramów
  • czekolada gorzka

    25 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek przesiać do osobnej miseczki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Po przestudzeniu nasączyć mocną, posłodzoną i przestudzoną czarną herbatą.

Spód ciasteczkowy:
Ciasteczka zetrzeć na tarce lub zblendować, wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia, a następnie zalać ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białą czekoladę roztopić z dwiema łyżkami mleka i lekko przestudzić. Ser wymieszać delikatnie z cukrem pudrem. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać cukier wanilinowy, mascarpone, białą czekoladę i żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.

Na spód ciasteczkowy wyłożyć ¾ kremu, przykryć biszkoptem, posmarować resztą kremu. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu.

Do przyrządzenia kremu użyłam twarogu z wiaderka, świetnie się sprawdził.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat