Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Październik! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy jej podanie w formie zupy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło 82%

    1 łyżka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1.25 litra
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • brukselka

    300 gramów
  • kości wędzone

    250 gramów
  • śmietana 18%

    150 gramów
  • koperek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem.

Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut.

Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat