Ciasto "Panna Jagódka"

Ciasto "Panna Jagódka"

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepyszne ciasto bez pieczenia. Zawdzięcza swoją nazwę warstwom delikatnej panna cotty i borówkowego musu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na spód:

  • ciastka maślane

    150 gramów
  • masło 82%

    80 gramów

Na mus:

  • galaretka jagodowa

    1 opakowanie
  • borówka amerykańska

    2 szklanki
  • woda

    100 mililitrów

Na warstwę panna cotty:

  • śmietana 30%

    250 mililitrów
  • mleko

    250 mililitrów
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • laska wanilii

    0.5 sztuki

Na dekorację:

  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Spód:
Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu. Ciastka maślane pokruszyć blenderem i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Masą miasteczkową wyłożyć okrągła formę o średnicy 26 cm, wykładając także boki formy, na wysokość ok. 4 cm, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.

Warstwa panna cotty:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. 250 ml śmietany zagotować z 250 ml mleka, cukrem i ziarenkami wanilii, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po przestudzeniu masy schłodzić ją w lodówce, a gdy zacznie lekko tężeć, powoli wylać ją na spód ciasteczkowy i umieścić formę w lodówce do całkowitego stężenia masy.

Warstwa musu:
Borówkę amerykańską rozdrobnić w blenderze (mrożone owoce należy wcześniej całkowicie rozmrozić), przełożyć do rondelka i dolać 100 ml wody, a następnie zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać do rondelka z borówką galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu musu borówkowego wylać go na warstwę śmietanową i schłodzić w lodówce do stężenia.

Gotowe ciasto udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Do dekoracji można także wykorzystać liście melisy lub mięty.

Do musu można wykorzystać świeże lub mrożone owoce borówki. W przypadku, gdy nie będziemy podawać ciasta od razu, w trakcie ubijania śmietany można dodać do niej rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę (1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody, a po spęcznieniu rozmieszać w ok. 30 ml gorącej w

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat