Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości, czyli dodałam tabasco. Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć. Zalewa miała fajny smak, więc ogórki będą dobre. I możecie wykorzystać ogórki większe, nie muszą być małe.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kilogramy

Na zalewę:

woda 1.5 litra
cukier 1 szklanka
ocet 1 szklanka
sól 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
tabasco 2.5 łyżki

Porada

Ogórki mogą być większe, a musztarda może być stołowa lub sarepska.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy

Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na połówki.
Włożyć ogórki do słoików.

Składniki zalewy zagotować i zalać nią ogórki.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody w garnku. Wystudzone słoiki z ogórkami przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak