Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z gruszkami i borówkami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś na deser poleca się pyszny kruchy gruszkowiec z borówkami. Ciasto idealne na każdą okazję. Można dać same gruszki, ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki. Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.

Składniki:

CIASTO :

mąka pszenna typ 500 500 gramów
smalec 50 gramów
masło zimne 200 gramów
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżki

MASA BUDYNIOWA :

budynie śmietnkowe 3 opakowania
cukier 3 łyżki
mleko 1.2 litra

OWOCE :

gruszki 1 kilogram
borówki 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gruszkami i borówkami

W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3).

Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki, a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.

Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń. Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.

Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak