Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Boczniaki z grillowanym serem halloumi, a do tego aromatyczna ziołowa sałatka z szynką, oliwkami  – to danie, które można przyrządzić na lunch lub kolację. Jest smaczne i kolorowe!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser halloumi

    2 sztuki
  • szynka

    150 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • boczniaki

    6 sztuk
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • mix sałat

    1 opakowanie
  • bakalie

    30 gramów
  • kapary całe Smak

    50 gramów
  • oliwki zielone Smak

    30 gramów
  • czarne oliwki Smak

    30 gramów
  • pomidory suszone Smak

    kilka sztuk
  • konfitura figowa

    2 łyżeczki
  • olej

    150 mililitrów
  • oliwa

    100 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • musztarda francuska

    2 łyżki

Do smaku:

  • oregano suszone Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • pieprz cytrynowy

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, szynkę kroimy w grube plastry, następnie w cienkie paski.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju. Dodajemy czosnek i szynkę, podsmażamy.

Boczniaki doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na oddzielną patelnię wlewamy 100 ml oleju i smażymy boczniaki (około 5 minut z dwóch stron). Boczniaki przekładamy do patelni z czosnkiem i szynką.

Boczek kroimy w 4 plastry, odcinamy skórę i górną chrząstkę. Na patelni po boczniakach smażymy boczek z dwóch stron.

Do miski wlewamy oliwę, wodę, dodajemy musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku oregano, solą morską, kolorowym pieprzem, mieszamy.

Na patelni po boczniakach smażymy serki halloumi, doprawiamy w trakcie kolorowym pieprzem. Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy mieszankę bakalii, zielone i czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory i wlewamy przygotowany wcześniej sos . Następnie do sałatki dodajemy podsmażoną szynkę i mieszamy.

Na talerz wykładamy boczek, na boczek boczniaki, a na wierzch kładziemy serek halloumi i po jednej łyżeczce konfitury z figi. Obok wykładamy sałatkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat