Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czekośliwka to pyszny krem, który znany jest również jako śliwkowa "nutella". Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi a kremem czekoladowym. Można ją wyjadać prosto ze słoiczka, ale także świetnie smakuje jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy owsianki.

Składniki:

Na 2 średnie słoiczki:

śliwki 1 kilogram
cukier 0,5 szklanki
czekolada 80% 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

Szukacie pomysłów na wykorzystanie nadmiaru śliwek? Przygotujcie tą nutellę ze śliwek. Będzie zimą idealna do kanapek i ciepłego kakao.

Nutellę ze śliwek robi się bardzo prosto, podobnie do powideł, z tą różnicą, że pod koniec gotowania owoców daje się czekoladę lub kakao. Efekt oceńcie sami. 

Dodatkowo zachęcam do przeczytania przepisu przed przygotowaniem i uwzględnieniem porad:

- Czekoladę można zastąpić 3 łyżkami kakao.

- Uwaga, jeśli zamierzacie zrobić większą ilość czekośliwki i zamiast kakao chcecie użyć czekolady to pamiętajcie, że może ona wpłynąć na pleśnienie powideł.

Czekolada zawsze powinna być dobrej jakości i z jak najwyższą zawartością kakao.

Umyte śliwki (już bez pestek), pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z grubym dnem oraz kilkoma łyżkami wody. Wsypać cukier.

Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 1 godziny (albo do uzyskania pożądanej konsystencji) na niewielkim ogniu - co jakiś śliwki należy przemieszać, aby się nie przypaliły.
Po tym czasie należy dodać czekoladę uprzednio połamaną na mniejsze kawałki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i podgotować przez kolejne 5 minut.

Czekośliwka jest już gotowa do spożycia i po ostudzeniu należy przechowywać ją w lodówce.

Powidła można też umieścić w słoikach, szczelnie zamknąć, a następnie słoiki umieścić do góry dnem i w taki sposób pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Jeśli planujecie zrobić większe zapasy na zimę, to polecam 20 minutową pasteryzację.

A może wolisz przepis na powidła bez mieszania? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak