Rumpuć

Rumpuć

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rumpuć - gęsta zupa jarzynowa. Regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wołowina

    500 gramów
  • łopatka wieprzowa

    500 gramów
  • boczek wędzony

    300 gramów
  • kapusta kiszona

    500 gramów
  • kapusta włoska

    0.25 sztuka
  • ziemniaki

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • marchew

    3 sztuki
  • masło 82%

    150 gramów
  • jabłka kwaśne

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Na oleju przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru.
Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat