Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Naleśniki z mascarpone i truskawkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Naleśniki z truskawkami i mascarpone to idealne danie dla drugiej połówki <3.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na naleśniki:

  • mleko

    0.75 szklanka
  • woda gazowana

    0.5 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    1 szklanka

Na krem:

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
  • truskawki

    30 gramów

Dodatkowo:

  • truskawki

    5 sztuk
  • cukier puder

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.

Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę.

Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem.

jejkuchnia
ILOŚĆ MĄKI - NA OKO, ABY BYŁA ODPOWIEDNIA KONSYSTENCJA CIASTA!

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat