Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i kruszonką

5.0
(43)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Doskonale smakują ze szklanką kakao. Idealne na śniadanie dla całej rodziny.

Składniki:

Ciasto:

mleko 1.5 szklanki
drożdże 30 gramy
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
mąka 600 gramy
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczki

Masa serowa:

masło 1 łyżka
ser biały 250 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 1.5 łyżki

Kruszonka:

masło 50 gramów
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i kruszonką

1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.


2. Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę.


3. Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę.


4. Z wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę, lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak