Boterkoek, czyli przepyszne ciasto maślane rodem z Holandii

Boterkoek, czyli przepyszne ciasto maślane rodem z Holandii

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o średnicy około 20 cm

  • masło 82%

    200 gramy
  • mąka pszenna

    200 gramy
  • cukier brązowy

    200 gramy
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Ponadto:

  • mleko

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło wymieszać z cukrem.
Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni.
(Mogą pozostać niewielkie grudki.)
Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę.
Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych.
Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.)
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Diana Rusiłowicz
Prawdziwe masło to główny składnik ciasta, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat