Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boterkoek, czyli przepyszne ciasto maślane rodem z Holandii

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku.

Składniki:

Forma o średnicy około 20 cm

masło 82% 200 gramy
mąka pszenna 200 gramy
cukier brązowy 200 gramy
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Ponadto:

mleko 2 łyżki
płatki migdałowe 1 garść

Porada

Prawdziwe masło to główny składnik ciasta, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Boterkoek, czyli przepyszne ciasto maślane rodem z Holandii

Miękkie masło wymieszać z cukrem.
Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie szybko i delikatnie zagnieść za pomocą dłoni.
(Mogą pozostać niewielkie grudki.)
Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę.
Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych.
Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.
(Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.)
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:41
Dobre to jest. Glos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak