Przepis i sposób przygotowania na: Sos z cukinią i papryką do słoików na zimę
Sos cukiniowo-paprykowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do:
- makaronu, ryżu lub kaszy
- kanapek
- dań z grilla
- pizzy
Kroki postępowania
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub za pomocą robota kuchennego.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, obrać ze skórki i również zetrzeć lub pokroić w kostkę lub w paseczki.
Wrzucić do garnka i smażyć.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać i dusić aż nadmiar wody odparuje.
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne (1,5 kg to waga po oczyszczeniu), zetrzeć w robocie i posypać 1 łyżeczką soli.
Wymieszać i odstawić.
Gdy sos w garnku odparuje, cukinię odcisnąć i wrzucić do garnka.
Doprawić pieprzem, papryką, bazylią, solą, cukrem i dusić razem dalej około 30 minut.
Dodać ocet i zagotować. Nałożyć gorący do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 10 minut.