Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-kukurydziane

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym, czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2.5 szklanki
mąka kukurydziana 0.5 szklanki
drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 250 mililitrów
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczka

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-kukurydziane

Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych:

1
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
Krok 1 - Bułki pszenno-kukurydziane foto
2
Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
Krok 2 - Bułki pszenno-kukurydziane foto
3
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułki pszenno-kukurydziane foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
Krok 4 - Bułki pszenno-kukurydziane foto
5
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
Krok 5 - Bułki pszenno-kukurydziane foto
6

Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.


Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec, i jeść.

Krok 6 - Bułki pszenno-kukurydziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:27
Dobre takie.
Babeczka35 16.08.2018 07:23
Dziękuję i polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak