Przepis i sposób przygotowania na: Morele w korzennym syropie
1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.
2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.
3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.
4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.
5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.
Nie ma nic lepszego jak owoce zamknięte w słoiczku. Później zimą możemy otworzyć taki słoiczek i cieszyć się ich smakiem i zapachem. Dlatego warto latem przygotować chociaż kilka słoiczków przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis na morele w korzennym syropie. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Chcecie się przekonać? To koniecznie spróbujcie. Zachęcam.