Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki wieprzowe z warzywami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Wieprzowina a w szczególności karkówka znakomicie nadaje się na szaszłyki, które dzisiaj serwuję. Wystarczy pokroić mięso i warzywa, doprawić przyprawami, nabić na patyki i grillować.

Składniki:

Składniki:

karkówka 700 gramów
cukinia 1 sztuka
cebule 2 sztuki
zielona papryka (świeża) 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka

Marynata:

oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 0.5 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe z warzywami

Mięso po oczyszczeniu, opłukaniu i wysuszeniu kroimy w większą kostkę.  Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry.  Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w większe kawałki. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.

Marynata: Oliwę, posiekany czosnek i przyprawy łączymy razem.  Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Na drewniane patyki nabijajmy na przemian mięso oraz kawałki warzyw. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa co jakiś czas obracając.

Podajemy z ulubioną surówką oraz ulubionymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:40
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak