Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy tort dla trenera piłki nożnej
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Niewielką ilość ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną, a następnie łączymy z pozostałą śmietaną. Śmietanę dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Do mniejszej części śmietany dodajemy szczyptę barwnika zielonego i delikatnie mieszamy.
Orzechy włoskie rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
Wykończenie: Blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy dość mocno frużeliną wiśniową następnie nakładamy i rozsmarowujemy większą połowę masy śmietankowej. Nakładamy drugi blat tworząc tort. Cały tort smarujemy zieloną masą, a boki tortu obkładamy przygotowanymi orzechami włoskimi. Górę tortu dekorujemy bramkami, piłkarzykami oraz masą śmietankową.
Tort wkładamy do lodówki na całą noc.