Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczne ciasto z bezą i wiśniami, które do kawki nadaje się idealnie ;)

Składniki:

Ciasto :

mąka pszenna 2.5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 250 gramów
cukier puder 0.75 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Beza :

białko 4 sztuki
cukier 0.75 szklanki
olej 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka

Owoce :

wiśnie bez pestek 600 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.25 szklanki
cukier 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami

Przygotowanie :

1
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Podzielić na 2 części- mniejszą i większą, schować do zamrażalnika na ok. 1 godz.
Krok 1 - Ciasto z wiśniami foto
2
Wydrylowane, umyte i osuszone wiśnie połączyć z cukrem i bułką tartą.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami foto
3
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać budyń i na koniec wlać olej, zmiksować na najniższych obrotach.
Krok 3 - Ciasto z wiśniami foto
4
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć większą część ciasta, owoce i pianę. Zetrzeć mniejszą część ciasta na dużych oczkach.
Krok 4 - Ciasto z wiśniami foto
5
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasto z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak