Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Popcornowe szyszki z solonym karmelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szyszki są naprawdę rewelacyjne, a karmel wprost rozpływa się w ustach - nie jest twardy i nie lepi się do rąk. Całość obłędnie pachnie oraz wygląda niezwykle kusząco!

Składniki:

Około 12 sztuk:

popcorn 1 opakowanie

Solony karmel:

cukier 200 gramów
cukier wanilinowy 2 opakowania
woda 50 mililitrów
śmietanka 36% 200 mililitrów
masło 82% 100 gramów
sól 0.5 łyżeczki

Porada

(*) U mnie wyszło 12 kulek większych od piłeczki pingpongowej. (**) Popcorn oblepiony karmelem możecie w całości przełożyć do miski. Odklejany po kawałku również świetnie smakuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Popcornowe szyszki z solonym karmelem

Przygotować solony karmel:
Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier.
(Podczas gotowania nie mieszać!)
Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól.
Garnuszek ponownie postawić na palnik i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Szyszki:

Popcorn przygotować w kuchence mikrofalowej zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie przesypać do garnka z karmelem i bardzo dokładnie wymieszać.
(Popcorn powinien być całkowicie oblepiony karmelem.)
Po lekkim ostygnięciu z otrzymanej mieszanki uformować podłużne szyszki lub dowolnej wielkości kule.
Całość odstawić (najlepiej do lodówki) do momentu zastygnięcia karmelu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:30
Pod mój smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak