Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina wiśniowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna frużelina do słoików z wiśni, którą używam do ciast, tortów czy deserów albo naleśniczków. Frużelina z wiśni to jedne z moich ulubionych, owocowych przetworów.

Składniki:

potrzebne składniki

wiśnie 1.5 kilograma
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 0.5 sztuka
sok owocowy 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki

Porada

Wiśni nie trzeba miksować , ja lekko miksuję wiśnie gdyż lubię właśnie taką frużelinę, bo często ją wykorzystuję do tortów. Napisałam sok owocowy ale ma to być wiśniowy lub zwykła woda.

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina wiśniowa

Wiśnie po umyciu wydrylować z pestek.
Następnie włożyć do garnka zasypać cukrem, dodać 1/2 szklanki soku wiśniowego i gotować około 40 minut.
Zdjąć z ognia, wystudzić i lekko zmiksować (tak aby owoce były nie do końca zmiksowane).

Wstawić ponownie do gotowania, dodać sok z cytryny i zamieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałym soku wiśniowym, następnie wlać do gotujących się wiśni energicznie mieszając.

Gotować aż powstanie coś w rodzaju kisielu.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem lub pasteryzować.
Pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:35
Warto to robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak