Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z owocami
Ciasto: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę i włożyć na 20-30 minut do lodówki. Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej.
Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut na aż ciasto nabierze jasno złoty kolor. Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.
Ananas odsączyć na sicie a następnie przekroić na połówki. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki. Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć.
Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki, górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki. Mikserem ubić mocno schłodzoną 30% śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodając śmietan fix. Śmietanę przełożyć do szprycy i wyłożyć na górę ciasta.
Udekorować wcześniej przygotowanymi owocami, odsączonym ananasem, czereśniami oraz kawałkami moreli.