Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z owocami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam dla mojej rodzinki pyszne ciasto z owocami. Ciasto bardzo proste, szybkie w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0.5 szklanki
masło lub margaryna 150 gramów
jajko 1 sztuka

Mus wiśniowy:

wiśnie bez pestek 300 gramów
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda gorąca 70 mililitrów

Krem śmietankowy:

śmietana 30% 330 gramów
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

Dodatkowo:

ananas w puszce 4 plastry
czereśnie 6 sztuk
morele 4 sztuki

Porada

Śmietan fix dajemy w zależności od konsystencji ubitej śmietany u mnie 2 op. Jeżeli nie mamy szprycy to możemy użyć woreczka foliowego odcinając jego niewielki róg.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z owocami

Ciasto: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę i włożyć na 20-30 minut do lodówki. Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej.
Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut na aż ciasto nabierze jasno złoty kolor. Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.

Ananas odsączyć na sicie a następnie przekroić na połówki. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki. Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć.

Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki, górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki. Mikserem ubić mocno schłodzoną 30% śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodając śmietan fix. Śmietanę przełożyć do szprycy i wyłożyć na górę ciasta.

Udekorować wcześniej przygotowanymi owocami, odsączonym ananasem, czereśniami oraz kawałkami moreli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.07.2018 19:19
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak