Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne ogórki.

Składniki:

Składniki:

ogórek gruntowy 1 kilogram
koper 1 pęczek
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
korzeń chrzanu 1 sztuka
liście selera 1 liść
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie
ziele angielskie 1 opakowanie
sól 1 łyżka
ocet 10 % 1 litr
woda 1 litr
marchew 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Umyte ogórki układamy "na stojąco". Do każdego słoika wkładamy po dwa plastry cebuli, ząbek czosnku, gałązkę kopru z nasionami, jeden korzeń chrzanu, dwie marchewki. Dodajemy łyżkę gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 liście selera.
Zalewa: Gotujemy wodę z dodatkiem octu (do 1 litra wody dodajemy 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru i 1/2 octu). Gorącą zalewą zalewamy przygotowane słoiki i zamykamy. Gotujemy 25 minut od momentu zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak