Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 29 urodziny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.
Krem śmietankowy:Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną,a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku,kroimy w kostkę. Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.
Składanie tortu: Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową. Nakładamy drugi placek i robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy. Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
Górę tortu dekorujemy masą śmietankową ,koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania. Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.