Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczne, puszyste ciasto z czereśniami. Ciasto robi się szybko, est nieskomplikowane a za razem smaczne i szybko znika z talerza.

Składniki:

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 150 mililitrów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

czereśnie 300 gramów
cukier puder 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju

Przygotowanie krok po kroku:

1

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę.

Krok 1 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
2

Do ubitej masy pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.

Krok 2 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
3

Masę jajeczną delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy drewnianą łyżką) i na koniec olejem. Całość wymieszać do połączenia składników.

Krok 3 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
4

Blaszkę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Krok 4 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
5

Do przygotowanej blaszki wyłożyć nasze ciasto, na ciasto ułożyć wydrylowane, umyte i osuszone czereśnie, wciskając je w ciasto.

Krok 5 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
6

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.

Krok 6 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto
7

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Krok 7 - Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:09
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak