Babeczki limonkowo-kokosowe

Babeczki limonkowo-kokosowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Babeczki limonkowo-kokosowe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    300 gramów
  • masło zimne

    150 gramów
  • cukier

    90 gramów
  • żółtka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta

Składniki na krem:

  • jajka

    3 sztuki
  • mleko

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • sok z limonki

    3 sztuki
  • skórka z limonki

    1 sztuka
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    100 gramów

Dodatkowo:

  • śmietanka 36%

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy, a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy.
Krem: Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki.
Wierzch: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie dodajemy wiórki kokosowe. Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze od wiórków)

Wiktoria29
Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy spody nabiorą wilgoci od kremu i zrobią się bardziej kruche i miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat