Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze świeżymi truskawkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ja i moja rodzina przepadamy za pierogami ze świeżymi truskawkami. Więc jak tylko pojawią się truskawki w sklepach to nie może zabraknąć właśnie tych pierogów na stole.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 100 gramów
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki

Dodatkowo:

truskawki świeże 400 gramów
cukier 4 łyżki
śmietana 18-procentowa 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze świeżymi truskawkami

Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, olej i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko. Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy. To samo robimy z pozostałym ciastem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.06.2018 11:22
Miło mi . Dziękuję D.S
gusia1000 19.06.2018 20:44
Pyszne pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak