Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryż na mleku to bardzo proste, szybkie i smaczne danie, które smakuje dzieciom jak i dorosłym domownikom. Może być bardzo smacznym śniadaniem, jak również smakowitym podwieczorkiem.

Składniki:

Ryż - składniki:

ryż ugotowany 200 gramów
mleko 300 mililitrów
sól 1 szczypta
masło 82% 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Dodatkowo:

truskawki świeże 300 gramów
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z truskawkami

Truskawki oczyszczamy ze szypułek, dokładnie płuczemy i osuszamy. Następnie truskawki miksujemy z cukrem. Ryż w woreczkach gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.
Następnie podgrzewamy mleko z łyżką masła, dodajemy wcześniej ugotowany ryż, gotując tak długo aż ryż wchłonie mleko i stanie się kleisty, cały czas mieszamy aby ryż nam się nie przypalił. Na talerzu układamy metalową obręcz i do środka nakładamy ugotowany ryż.
Ryż ugniatamy, obręcz zdejmujemy. Ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:43
Prosto, szybko i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak