Przepis i sposób przygotowania na: Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować bitą śmietanę do przełożenia.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno.
(Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)
Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut.
Tort.
Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę.
Ostatni blat biszkoptu od spodu posmarować dżemem i posmarowaną stroną ułożyć na warstwie śmietany, a następnie nasączyć.
Wierzch i boki posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać.
Gotowy tort udekorować według uznania.