Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze słodkiej białej kapusty
Zupa ze słodkiej białej kapusty to jeszcze jeden sposób na wykorzystanie młodej kapusty. Zupa z kapusty młodej ugotuje się szybko, jest lekkostrawna i może być pomysłem na letni, szybki obiad. Dodatek kminku, ziela angielskiego doda jej apetycznego aromatu.
1. Zagotować wcześniej ugotowany rosół.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dodać do rosołu.
3. Gotować na małym ogniu około 15 minut, dodać oczyszczoną z wierzchnich liści, poszatkowaną kapustę młodą oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, odrobinę kminku oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
4. Zupę zagęścić lekką zasmażką z masła i mąki.
Na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą w płynie.
5. Zupę można zabielić śmietaną jak ktoś lubi lub dodać passaty pomidorowej.