Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym
Zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Po wyjęciu z mleka mięso osuszamy , następnie doprawiamy solą , pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na maśle z każdej strony kilka minut do zrumienienia.
Cebulę obieramy i kroimy na ósemki, pieczarki obieramy kroimy w kawałki i podsmażymy kilka minut.
Mięso przekładamy do brytfanki, dolewamy 1/2 szklanki,
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i dusimy pod przykryciem około 60 minut.
Po 40 minutach mięso odkrywamy , do mięsa wkładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Pieczemy do miękkości mięsa.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, do powstałego sosu dodajemy śmietanę 30 %.
Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje , doprawiamy do smaku według uznania.
Mięso wkładamy do gotowego sosu.
Podajemy z kluskami ,ziemniaczkami itp.