Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Shrek"
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dajemy olej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy aż sok zgęstnieje cały czas mieszając. Następnie gorącą masę zieloną wykładamy na biszkopt, jak trochę przestygnie to układamy delicje.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy do smaku cukru pudru. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietanową wykładamy na delicje. Ciasto wstawiamy do lodówki.
4. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.