Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • czekolada gorzka

  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • śmietana 30%

  • papryczka chili

    szczepta
  • mandarynka

    skórka
  • jajka

    3
  • sól

  • miód

    60 ml
  • orzechy pekan

    30 g

Polewa

  • cukier brązowy

    100 g
  • woda

    30 ml
  • czekolada gorzka

    30 g
  • kakao

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    30 ml
  • żelatyna

    4 listki

Dodatki

  • owoce leśne

    coulis
  • orzechy pekan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj imbir i chili. Całość zalej słodką śmietanką oraz świeżo startą skórką z mandarynki.
Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jedną całość.
W międzyczasie ubij na sztywno 3 białka. Nie zapomnij dodać do nich soli morskiej, dzięki temu piana nieopadanie.
Do osobnej miski włóż 3 żółtka, miód i ubij na puszysty kogel-mogel. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, połącz je w jedną całość.
Do miski z roztopioną czekoladą, dodaj masę z żółtkami, garść pokruszonych orzechów pekan i ubite białka. Mieszaj bardzo delikatnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie przełóż mus do foremek i odstaw na około 8 godzin do lodówki.

Polewa
W garnku wymieszaj brązowy cukier, wodę i gotuj przez około 3 minuty. Następnie dodaj gorzką czekoladę, kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy masa lekko przestygnie, dodaj słodką śmietankę oraz 4 listki wcześniej namoczonej żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną masą polej gotowy mus czekoladowy. Odstaw jeszcze na 2 godziny do lodówki, aby polewa zgęstniała. Delikatny mus czekoladowy podawaj z pokruszonymi orzeszkami pekan i z owocowym coulis.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

25.04.2018 23:06
Ależ to musi smakować ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat