Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 1 kg
czosnek 3-4 ząbki
bazylia świeża 2 gałązki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól

Dodatkowo

mleko 500 ml
olej 2 łyżki

Porada

Takiego kurczaka przygotowuję się niezwykle szybko, a efekt jest bardzo smakowity. Rumiana skórka i kuszący aromat - sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Mięso jest miękkie soczyste i idealnie połączone smakowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii

Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Listki bazylii oddzielić od gałązek, a ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Bazylię i czosnek delikatnie powtykać pod skórkę kurczaka.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim mięso.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do miękkości) około 90 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenie zależny jest od wielkości porcji kurczaka.)
Podczas pieczenia - kurczaka podlewać (z 2 razy) niewielką ilością mleka.
(Polewać po mięsie. Dno naczynia nie może być suche - inaczej mięso się przypali.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:30
dobre mieso.
bietka 23.04.2018 19:37
Smaczny kurczaczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak