Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 szt
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
woda 3/4 szklanki

Dodatkowo

kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Do misy miksera wbijamy całe jajka. Ubijamy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy cukier. Zwalniamy obroty miksera i partiami wsypujemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i wodę niegazowaną, ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 16.04.2018 21:17
Tradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak