Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna po grecku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiana przez wszystkich ryba po grecku. W większości polskich domów - gości w okresie Świąt Bożego Narodzenia jako przystawka lub danie główne.

Składniki:

filet z miruny 700 gramów
marchew 4 sztuki
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy kawałek
cebula biała 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 190 gramów
gorąca woda 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna po grecku

Rybę po grecku można przyrządzić z różnych ryb. Najlepiej sprawdzą się ryby morskie o białym mięsie, czyli dorsz, mintaj lub miruna. W tym przepisie wykorzystana jest miruna, która jest panierowana w bułce i przekładana duszonymi warzywami korzeniowymi.

Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony).

Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy przez 20 minut. Na końcu dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak