Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli

Pieczone bataty, sos z avocado i sałatka z rucoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradce Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • batat

    3 szt. (średniej wielkości)
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
  • kurkuma

    1/3 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • imbir mielony

    1 szczypta

Sałatka

  • rukola

    200 g
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • granat

    1/2 szt (ziarna)

Sos

  • awokado

    2 szt.
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia

    10 listków
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bataty myjemy dokładnie pod wodą, możemy użyć do tego małej szczoteczki. Po osuszeniu nacinamy je w 0,5cm odstępach i polewamy każdego ziemniaka oliwą z oliwek. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy je ze sobą i nacieramy nimi bataty. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim ziemniaki owinięte folią aluminiową. Pieczemy je przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu blendujemy i odstawiamy na pół godziny do połączenia się smaków.
Na trzech talerzach rozkładamy sałatkę z rucoli i pomidorów koktajlowych. Upieczone bataty układamy na sałacie i obficie polewamy je sosem z avocado. Do dekoracji i wydobycia smaku idealnie sprawdzą się ziarna granatu, którymi posypujemy słodkie ziemniaki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.04.2018 19:23
Pięknie podane i w sam raz na smaczną kolacje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat