Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • jajka

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • serek śmietankowy

    300 g
  • cukier

    6 łyżek
  • jajka

    1 duże
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1-2 łyżeczki

Wierzch

  • owoce

    400 g (np. borówki, truskawki)
  • miód

    3 łyżki
  • mięta liście

    do dekoracji
  • Cynamon cały

  • goździki całe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22
Do miski dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22
Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22
Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30-40 minut.
Podajemy udekorowane listkami mięty.
Doradca Smaku
Przygotowując ciasto pamiętajcie, żeby wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Szczególnie, gdy dodajemy do ciasta proszek do pieczenia. Gdy składniki nie są dobrze wymieszane może powstać zakalec.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat